WELCOME

Vítáme Vás na našem blogu o cestování,

můžete zde najít informace o zajímavých koutech světa, rady kam jet a naopak, kam se raději nevydávat.



Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

neděle 21. března 2010

Největší město Nového Zélandu


Auckland

          Auckland je největším městem Nového Zélandu s téměř 1,3 milióny obyvatel. Toto město bychom mohli hledat na Severním ostrově mezi Manakua Harbour a zálivem Hauraki. Auckland je hlavním leteckým přístavem Nového Zélandu a svou rozlohou je přibližně dvakrát větší než Londýn. Auckland je kosmopolitním městem, s mnoha možnostmi kulturního i nočního vyžití.

          V historii bylo centrum Aucklandu vystavěno ve viktoriánském slohu, poté ale v šedesátých letech 20. století byla většina těchto staveb srovnána se zemí a místo toho bylo postaveno centrum plné mrakodrapů. Jedinou výjimkou byla ulice Parnell Road, která zůstala nedotčená.

          Centrum Aucklandu je plné mrakodrapů s kancelářskými prostory, včetně moderní dominanty města Sky Tower, která za jasného počasí poskytuje výhled na celé město. Hlavní ulicí, kde se odehrává bujarý život města je Queen street plná barů, obchůdků, kaváren i restaurací. Auckland přímo v centru nabízí také mnoho možností ubytování, například několik velkých backpackerů, což jsou levné mládežnické hotely, ale také mnoho luxusnějšího hotelů. V centru najdete také několik parků, například Albert Park, kde můžete obdivovat areál aucklandské university.

          V budově přístavu Ferry Building z roku 1912 naleznete kancelář DOC, která poskytuje informace pro trempy o stezkách celého Nového Zélandu, ale také zde nabízejí plavby na blízké ostrovy, například Breat Barrier Island, a poloostrovy, například poloostrov Devonport, odkud je překrásný výhled na celé město. Další historickou zajímavostí je Námořní muzeum, které se nachází na západním konci ulice Quay Street. Viaduct Harbour je přístav, kde kotví pouze nejluxusnější jachty milionářů. Není se čemu divit, že Nový Zéland je znám jako země majitelů lodí, protože loď zde má každý 15. člověk, přičemž v Aucklandu jedna loď připadá na 5 obyvatel.

          Na východ od centra je rozsáhlé území Auckland Domain, kde naleznete muzeum s mnoha historickými sbírkami, například sbírkami maorského umění s komplexem mapujícím vývoj v oblasti Polynésie ale také výstavu připomínající nedávnou historii světových válek, kde Novozélanďaé hráli velmi významnou roli, i když je to malý národ. 
          Na západ od centra můžete navštívit aucklandskou ZOO a dopravní muzeum nazývané také MOTAT. Toto muzeum udržuje v chodu skupina nadšenců, která se stará o sbírky lokomotiv i letadel.

          Veřejná doprava je spolehlivá pouze v centru, které je protkané sítí linek autobusů. Při dopravování do okrajových čtvrtí je lepší nespoléhat se příliš na tyto linky. Navíc většina okrajových čtvrtí není navzájem propojena a frekvence intervalů linek je vcelku velká.


Žádné komentáře:

Okomentovat