WELCOME

Vítáme Vás na našem blogu o cestování,

můžete zde najít informace o zajímavých koutech světa, rady kam jet a naopak, kam se raději nevydávat.



Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

pondělí 15. března 2010

Jamajská reggae atmosféra



Jamajčané jsou lidé s mnoha rozdílnými etnickými a kulturními kořeny. Jako původní obyvatelé jsou známi Aravakové, kteří však byli vyhlazeni, a tak většinu dnešní populace tvoří potomci otroků, dovezených kdysi ze západní Afriky. Většina obyvatel je tmavé pleti, i když se spousta z nich za ta staletí oženila s přistěhovalci z Evropy, Indie, Číny a Blízkého východu. Na Jamajce vznikla i pozoruhodná syntéza židovského, křesťanského a afrického náboženství, tzv. rastafariánství. A jaké že se vlastně na Jamajce slaví svátky?

Jednou z nejslavnějších a nejznámějších osobností Jamajky je bezpochyby Bob Marley. Kdo by dnes neznal hudební styl reggae a také Marleyho největší hity jako No woman no cry, nebo Stir it up?!
Pokud krátce nahlédneme do historie reggae, zjistíme, že vzniklo v ghettech jako muzika těch nejchudších. Hudebníky v 60. a 70. letech byly zejména jamajští prorokové. Po smrti Marleyho ale reggae stále žije a taktéž se rozvíjí. Rapové a hip-hopové složky jsou přidávány a tento styl je nazýván ragamuffin.

V srpnu si příznivci tohoto stylu mohou užít na jamajském Reggae Sumfestu, který se každý rok koná v Montego Bay. Ale reggae na tomto ostrově zaslechnete snad všude, v obchodech, na plážích, v barech, klubech.

Pokud například na Jamajce večeříte na venkovní terase, tak není nijak neobvyklé, že se u Vašeho stolu objeví hudebníci, kteří putují od restaurace k restauraci a hrají klasické reggae písničky. Takže kromě lahodného pokrmu si můžete vychutnat i vydatné hudební menu.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat